7. výstava morčat a jiných drobných hlodavců v Rychnově nad Kněžnou 21.-22.2.2009

23.02.2009 01:49

První letošní rychnovská výstava potkanů v sobotu 21.2.2009 zaznamenala z mého pohledu několik změn. Možná mnoho vystavovatelů tyto změny naštvaly. Ale ať se tito vystavovatelé nebojí, protože pravděpodobně na jiné výstavě s jinými posuzovateli získají lepší bodíky a budou méně naštvaní.

První změnou oproti jiným výstavám byl počet posuzovatelů. Od pořadatele jsem si vyprosila čerstvou posilu v podobě Mirky Veselé a to i za cenu, že bude zaplacen pouze jeden posuzovatel. Myslím, že je potom hodnocení vcelku spravedlivější, protože jsme jen lidi (nebo jsem jen člověk) a střídání samic a samců a také samozřejmě variet při posuzování vede často ke zkreslujícímu odhadu. Stejně tak posoudit spravedlivě během jednoho dne 100 potkanů nebo 60 je rozdíl. Kdo bude posuzovat samce a samice vyřešila také Mirka s tím, že vystavuje holčičky, já kluka, tak si vezme kluky. Určitě ale za nejspravedlivější považuji výstavu, kdy jsou přítomni dva posuzovatelé, sedí daleko od sebe, oba na stejném světle a posuzují jeden den samice/samce a druhý den obráceně bez toho, aby na klecích viselo hodnocení z předchozího dne nebo snad bylo předtím i vyhlášeno.

Další změnou, se kterou se setkala drtivá většina chovatelů bylo hodnocení tvaru uší u potkanů standard. Jsem nadšená, že se od roku 2004 průměrná celková kvalita vystavovaných zvířat rok od roku ohromně zvyšuje :-), nicméně stále nedosahuje kvality výstavovaných zvířat v zahraničí. Výstavami se zkvalitňuje i chov, proto i kritéria posuzování by se měla někam posunovat. Prozatím jsme srthávali body pouze u potkánků variety dumbo, a to za zvlněné uši, špatně posazené uši nebo pokud měl potkánek každé ucho jiné. Samozřejmě každý posuzovatel může preferovat jiný tvar uší. Prozatím jsem se snažila klást důraz na to, aby potkan měl obě uši především stejného tvaru, v naprosto ideálním případě kulatém. Další tvar, který je velmi ceněný, trubicovitý tvar ucha, tj. kulaté ucho v horní třetině klopené dopředu. Přitom ucho musí zůstat stále nízko nasazené. Toto vše je důvod, proč u mě někteří dumbo potkani měli v minulosti plný počet bodů za uši (prostě je měli krásně stejné) a tuto výstavu měli poprvé strženo za špičatý tvar, nebo vysoko nasazené či vzpřímené ucho. Varieta standard měla doposud velkou výhodu oproti varietě dumbo. Uši se prostě nehodnotily (pokud nebyly opravdu křivé). Vzhledem k tomu, že hodně importovaných zvířat s původem v Anglii má velmi kvalitní zakulacené hladké standard uši (a to nejen pokud jsou zamířené dopředu s uvolněnými svaly, jak namítají někteří rýpálkové), byla bych ráda, aby si i naši chovatelé uvědomili, že stále je kam se posunovat a stále je co zlepšovat. Ideální standard ucho (vyfocené samozřejmě v nejlepší pozici) je k vidění u aguti potkana na první stránce anglické National Fancy Rat Society. Znovu připomínám, že výstavy tu nejsou proto, aby majitelům veřejně "pranýřovaly" nebo snad dokonce hanily zvíře, jak mají někteří vystavovatelé asi pocit. Jsou tu proto, abychom viděli krásné chovné jedince, abychom se mohli pochlubit svými chovy a na základě průměrných výsledků z výstav si udělali obrázek o tom, co je třeba zlepšit a u čeho jsme už dosáhli dokonalosti a musíme to tedy v dalším chovu upevnit.

Další změnou bylo krutější posuzování znaků u solid (self) potkanů. Je totiž vcelku snadné odchovat hezkého solid potkana oproti například variegated znakům nebo berkshire. Pokud máme posuzovat znak solid, musíme se u potkana dívat na všechny prstíky, a to především na chlupy přesahující přes drápek. I tam by měla být ideálně barva. A i tam by měla být barva tak sytá aby šlo znaky vidět (což je problém světlých barev, ale i ten je na denním světle řešitelný, pokud vezmete potkaní nožku do ruky a srst mírně nařasíte a hýbáte s ní; barva zůstává buď bílá - tj. potkan má znaky a nebo se barva mění -tj. potkánek má barevné i ty krátké chloupky). Solid potkani mívají většinou problém s bílou na předních končetinách, na zadních bývají dnes už dokonalí solid (díky vám, chovatelům). Bodová škála u znaků je 0-20. Pokud je přihlášený potkan solid a má všechny prsty, i na zadních nohách,  bílé....možná by měl mít strženo i víc než jen 6 bodů dolů, nemyslíte? Ale ještě je čas posunovat laťku.

Předposlední změnou bylo přísnější posuzování fawn, topaz barev. Toto je subjektivní záležitost; lidé, kteří mě znají, ví, že téměř žádné jiné potkánky doma nemám. Nemohla jsem si nevšimnout, že za poslední rok, dva trochu ubylo na kvalitě těchto dvou původně zcela odlišných barev. Myslím ale, že za to může doposavadní (víceméně celosvětový) zmatek v tom, jaký genotyp tyto barvy vlastně mají, tak se pro jistotu míchají spolu dohromady. Výstava je výstava a potkan se má posuzovat podle toho, pod jakou barvou je nahlášený. Pokud byl na lístku topaz, hledala jsem sytou oranžovou barvu s rovnoměrně sytě šedou podsadou. Kdybych věděla jména těch dvou potkanů z výstavy, kteří splnili moji představu o této barvě, napsala bych je, ale bohužel jsem se pohybovala jen v číslech, výsledky jsme odevzdali pořadateli a tím moje konkretizace hasla. Pokud byl na lístku fawn, hledala jsem především krémovou podsadu bez jakéhokoli nádechu do šeda, modra či zelena (optický klam:)) a až v druhé řadě pěkný oranžový ticking. Ještě jednou, výstava není od toho aby Vašeho potkánka haněla či ponižovala, ale o tom, aby chovatelství poposunula dál.

A poslední změnou bylo, že jsem se před výstavou krásně vyspala (nevím jak Mirka :-)) a měla jsem šikovnou zapisovatelku, která do ničeho nemluvila, pokud jsem se jí nezeptala :-) Šikovnou nositelku potkanů Mílu a hezkou přísedící podporu :-)

A teď k samotné výstavě :-) Výstava proběhla zřejmě asi jako obvykle, já z výstav nikdy moc nemám. Jenom se dost protáhlo samotné vyhlášení výsledků, za což se omlouvám jak za nás a naše pomalejší posuzování tak za pořadetele. Pan Dobiášovský ale jen chce mít všechno ťip ťop, takže diplomy jel tisknout. Třída mazlíků nebyla hodnocena a vyhlašována z toho důvodu, že nebyla uvedena v podmínkách výstavy. Morčata mají přímo standard na hodnocení mazlíků, potkani ne, proto ani potkani nemohli být měněni nebo dohlašováni jako morčata do třídy C - mazlíků. Někde jsem byla kritizována, proč u mazlíků posuzuju znaky nebo barvu... Je čistě na posuzovateli, jak bude třídu mazlíků konkrétní výstavu posuzovat. Na podzimní výstavě u mě vyhráli potkánci "na první pohled" nezávisle na znacích atd., jindy zase třeba jen podle znaků :-) Přijde mi trochu trapné posuzovat potkana mazlíka podle toho jaký je umazlený, protože potkan se v rukou posuzovatele mnohokrát desinfikovanou nikdy nebude chovat tak jako doma a mimo jiné by verdikt, že potkan není dost mazel, tak nevyhrál, mohl ošklivě zklamat majitele (třeba dítě). A to rozhodně víc než když "je málo exoticky flekatý" nebo má "málo nestandardní barvu" apod. :-) Na tohle ať si každý udělá názor sám :-)

Třídy dumbo, standard, fuzz, rex a velveteen jsme vybíraly s Mirkou společně. Chtěla bych jen upozornit, že tyto třídy se vybírají částečně nezávisle na celkových bodech. Není třeba klesat na mysli, pokud má potkan málo bodů na celkové vítězství :-) V průběhu posuzování si píšeme body za konkrétní položku (u rexe, fuzze a velveteena za srst, u dumba a standard za uši) a ty s největším počtem bodů samostatně obejdeme a vybereme vítěze. Pokud je potkan jínak víceméně slušný, vyhraje varietu. Bohužel u variety velveteen nebyla při tomto hodnocení přítomna jedna mladá černá samička, akvárko prázdné, vyčištěné, nemohla jsem ji tedy ukázat Mirce jako moji favoritku na varietu, tak se neumístila. U fuzzíků jsme řešily drobný problém v tom, že fuzz jako takoví se nehodnotí společně s chlupatými potkany, takže celkoví vítězové výstavy jsou vlastně tři - nejlepší samice, nejlepší samec a nejlepší fuzz. Ale u fuzz vznikl problém v tom, že čistě teoreticky by měli mít i třídu fuzz mladí. Je totiž jasné, že dospělý fuzz má horší kvalitu srsti než mladý, u kterého ještě chlupy nestihly vypadat (i když to nerada píšu, protože vypadávat by samozřejmě neměly, ale děje se tak). V tomto případě je co řešit pro další výstavy ;-)

A nakonec - posuzovatelky by neměly být v očích vystavovatelů "ty mrchy" co vám zdrbly veřejně potkana a ztrapnily vás :-) My všechny máme také své potkaní miláčky, také bývají na výstavách posuzováni a zdrbáváni. Je těžké být přítomen tomu, když někdo dělá kritiku někoho milovaného (proto už nikdy nepojedu na výstavu se psem grr! :-D), ale každá kritika, pokud není někým ovlivněna (...), má nějaký podklad a je třeba se na to podívat aspoň na několik vteřin objektivně. Stane se, že hodnocení dvou různých posuzovatelů bývá odlišné (ale i od jednoho, pokud zpřísní nebo poleví), ale nejsme stroje se stejným procesorem a software. Na spoustu jasných věcí by měla být konečně zhotovena bodovací tabulka, aby na jedné výstavě za vlnité ucho nestrhl posuzovatel 3 body, jinde 5. Ale výstavy vždycky byly a budou dost subjektivní záležitost. Rady jak dosáhnout jen dobrých výsledků vám jistě dají vystavovatelé psů :-D :-D :-D

Výsledky časem pravděpodobně najdete tady.

—————

Zpět